Australský chléb DAMPLER

Dnes se přesuneme ze studia a z fotografických článků k jídlu. Jídlo přece miluje každý a bez něj bychom nemohli být, no ne?

Australský chléb DAMPER je velmi rychlý a snadný chléb, k jehož přípravě nepotřebujete droždí, což pro mě osobně bylo klíčové, když jsem se rozmýšlela, jaký chléb budu dělat. Doma jsem totiž našla droždí asi půl roku prošlé, tudíž nic moc. Rozhodla jsem se proto pro tento chléb, jen jsem si ho trošku dochutila k obrazu svému.

Originální recept obsahoval tyto suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 g tekutého másla (stačí rozehřát v mikrovlnné troubě)
  • 175 ml vody nebo mléka

Já jsem to „vytunila“ o slunečnicová a chia semínka. Nelituji!

A jak to splácat dohromady?

  • Mouku byste měli společně s kypřícím práškem přesít, já to neudělala, protože jsem měla fakt velký hlad. Ale příště to určitě zkusím, je pravda, že to nebylo nadýchané.
  • Dál jsem přidala všechny další sypké suroviny včetně semínek, které dávat nemusíte, pokud nechcete. 🙂
  • Následovalo roztopené máslo a voda. Původně jsem chtěla vybrat mléko, ale z obav, že by to bylo až moc hutné, jsem zvolila vodu.

Jakmile to splácáte takto dohromady, musíte pracovat velmi rychle, protože kypřící prášek vám z toho začne dělat pěnící tekutinu a chia semínka začnou bobtnat. Až se dostanete do bodu, že těsto vypadá skvěle, vytvoříte z něj kouli, kterou ne zrovna drasticky rozplácnete v o něco placatější kouli o průměru 17 cm. Nelekněte se, vypadá to spíše jen jako tlustá placka, ale ono to přijde.

Máte nabroušený nůž? Ne? Nevadí. Stačí jakýkoliv nůž, kterým uděláte kříž, plusko, či # na povrch té naší placky.

Poslední krok je pomazat chléb  mlékem či vodou, já jej ještě osolila hrubouzrnnou solí. A hurá do předem vyhřáté trouby na 190°!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *